Agreement about navigation in river Tisza, between Serbia and Hungary, signed in Niš

Povodom potpisivanja Sporazuma o plovidbi rekom Tisom sa Mađarskom, u Nišu 21.11.2016.g., TV Prva je iz Luke imala direktno uključenje u emisiju “150 minuta”.

Intervju / reportažu možete pogledati ovde (od 20:24 minuta): 

http://www.prva.rs/web-tv/emisija/150-minuta/29003/150-minuta---21112016/87792/2-deo.html 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je 21.11.2016.g. sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošom Šestakom novi sporazum o plovidbi rekom Tisom, koji će otvoriti tu reku za sve brodove, a uz niže takse.

"Od ovog sporazuma se očekuju povećanje obima transporta Tisom, povećanje pretovara u luci Senta, kao i veći prihodi od lučkih naknada", rekla je Mihajlović nakon potpisivanja, a saopštilo njeno ministarstvo.

Prema važećem sporazumu Srbije i Mađarske, od pre više od 60 godina, Tisa je otvorena za plovidbu samo za srpske i mađarske brodove, dok svi ostali moraju da plaćaju visoke takse.

U takvim uslovima strane kompanije koje prevoze robu rekom nisu imale interes da koriste Tisu i zato je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenulo inicijativu za zaključivanjem novog sporazuma između dve vlade, navodi se u saopštenju.